Tälta Jämtlandstriangeln – Allt du behöver veta

Tält på Jämtlandstriangeln

Allt fler vill komma ut i naturen och vi som driver Jämtlandstriangeln.se ser ett ökat intresse bland människor som också vill prova på att tälta. Därför har vi samlat lite tips och tankar som kan vara bra att läsa när du förbereder dig för en tur kring Jämtlandstriangeln med tält.

Vi förutsätter i vår guide att du planerar att tälta under barmarkssäsongen. Ska du vintertälta råder lite annorlunda förutsättningar och det ställer ännu större krav på dig som ska tälta.

Kan man tälta vid Fjällstationerna kring Jämtlandstriangeln?

Jajamän. Det går fint. Fjällstationerna kring Jämtlandstriangeln drivs av STF (Svenska Turistföreningen). Om du väljer att tälta vid en fjällstationerna kan du betala en serviceavgift och då får du tillgång till den service som erbjuds, exempelvis dusch, bastu, toalett och kök för självhushåll.

Kan jag även äta middag på fjällstationerna?

Det går fint att boka middag också, det kräver att du förbokar via STF.

Är det tungt att bära all packning?

Du ska vara förberedd på att det är relativt ansträngande att fjällvandra jämfört med vandring i lättare terräng. Du behöver mer energi så ta med dig gott om mat, förbered dig väl och planera din packning. Här kan du läsa mer om att vandra Jämtlandstriangeln.

Finns det möjlighet att handla längs med leden?

Ja. Vid fjällstationerna finns små butiker som erbjuder de allra viktigaste förnödenheterna. Självklart är butikerna öppna även för dig som tältar. Men vi rekommenderar att du som tältar bär med dig mat för de dagar du planerar att vara ute. Man vet aldrig med vädret och orken, det kan innebära att ni kanske inte kommer fram till fjällstationerna den dagen ni planerat.

Allmänna tips för dig som vill tälta runt Jämtlandstriangeln

  • Jämtlandstriangeln är en vandring över 47 kilometer som de flesta vandrar på 3 dagar, framförallt om man sover på fjällstationerna som ligger längs med leden. Du som vandrar och har med dig tält kan ju faktiskt lägga upp det som du vill.
  • Du som tältar behöver inte gå hela vägen fram till Sylarnas fjällstation om du inte vill. De sista kilometrarna går man samma väg tillbaka så om ni inte behöver servicen som erbjuds på fjällstationen kan ni lika väl stanna innan och därmed korta vandringen några kilometer om ni vill.
  • Investera i ett bra tält. För att tåla tuffa förhållanden på fjället rekommenderar vi starkt att ni investerar i ett tält av hög kvalitet, det kommer att göra turen betydligt mer njutbar.  Ett bra tält med lite högre prislapp är ofta lättare att bära och dessutom håller det flera säsonger eller till och med generationer. Här kan du läsa mer fler tips om du ska köpa tält.  
  • Ta med karta, kompass och mobiltelefon. Det är inte säkert att du har mottagning hela vägen men viktigt att tänka på säkerheten och vara förberedd. Vill du ha kartan digitalt finns det flera appar där du kan ladda ner kartan så att du når den även utan mottagning.

Foto: Patrik Ragnarsson

Springa Jämtlandstriangeln

Man springer Jämtlandstriangeln

För de flesta är det säkerligen tillräckligt utmanande att vandra de 47 kilometrarna som det är att ta sig från Storulvån via de två fjällstationerna Blåhammaren och Sylarna för att sedan återvända till Storulvån där triangeln sluts och turen avslutas.

Men om du tillhör de som älskar att springa och vill testa på att flerdagars tur i svenska fjällvärlden, då är Jämtlandstriangeln ett ypperligt resmål även för löpning.

Upplägg för att springa Jämtlandstriangeln på två dagar

Vårt upplägg grundar vi på egen erfarenhet och på en hel del känsla:) Du måste såklart känna av din egen uthållighet och sedan skapa ett bra upplägg som passar för din kropp och löparerfarenhet.

Dag 1 (långpass):

Börja dagen tidigt från Storulvån. Vi rekommenderar att du antingen bor i närheten dagen innan eller att ni tar nattåget till Duved för att vara på plats tidigt på förmiddagen. Från Storulvåns Fjällstation tar ni sikte på Blåhammaren där dagens lunch ska avnjutas (Här kan ni läsa mer om fjällstationerna). Det är 12 kilometer från Storulvån. Ha i beaktning att det tar betydligt längre tid att springa till fjälls än på fina platta löparspår ”hemma i stan”. Om du vanligtvis håller ca 6-minuterstempo tycker vi att du kan utgå ifrån att du håller ungefär 10-minuterstempo beroende på hur mycket du vill stanna och njuta av utsikt, fota och dricka fjällbäcksvatten:). Framme på Blåhammaren serverar de varm lunch av hög kvalitet och vi rekommenderar att du hänger in kläderna på tork under tiden ni äter.

Efter lunch bär det av mot Sylarna, eftermiddagen tur är 19 kilometer så det gäller att ni inte drar fötterna efter er. Men ta’t lugnt och försök ta er fram så att ni hinner till bastu och middag på Sylarna. Middagen och boende bör förbokas för att försäkra att de kan ta emot er enkelt och smidigt.

Dag 2

Efter en härlig kväll på Sylarna och en god natt sömn bär det av hemmet igen. Nu är det ”bara” 16 kilometer kvar till ni är tillbaka vid Storulvån. Denna del av leden går mestadels nedför vilket är tacksamt när man har tre mil i benen sen dag 1. Framme på Storulvån rekommenderar vi en varm dusch och lunch innan ni beger er hemåt.

Fördelar med att springa kontra vandra:

  • Om du vandrar de 47 kilometrarna så behöver du ta med dig en massa packning då du blir ute på leden längre tid
  • Vandrar du så behöver du laga mat ute, springer du enligt vårt förslag så hinner du fram så att du kan äta alla mål på stationerna.
  • I en tid när vi värdesätter vår tid högt kan det vara en stor fördel att vi hinner med turen på två dagar istället för tre
  • Slipper tunga kängor på fötterna
  • Får en mer fartfylld upplevelse
  • Som löpare längs med Jämtlandstriangeln finns stor chans till hejarop från vandrare vilket alltid är uppskattat och sällar utdelas vandrare emellan:)

Här kan du läsa om hur du reser till Jämtlandstriangeln.

Karta över Jämtlandstriangeln

Här har vi sammanställt en enkel karta över Jämtlandstriangeln. De tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren är alla markerade. Vandringen är totalt 47 kilometer och de flesta väljer att dela upp vandringen på tre dagar. Vi hoppas att denna karta över Jämtlandstriangeln ska hjälpa dig att planera din din tur. Ska du vandra eller åka skidor? Det gör detsamma, det är samma fjällstationer du passerar.

Här har vi sammanställt en guide för dig som ska vandra Jämtlandstriangeln.

Vi har också hittat den här interaktiva kartan över leden Jämtlandstriangeln. Vi hittade den på Alltrails som är en app för kartor mm. Det är Johan Ahlberg som lagt upp den så det tackar vi för! Johan har också lagt in raststugorna som ligger mellan fjällstationerna, riktigt bra karta. Extra bra att man också ser en höjdkurva så att man kan se höjdmeter för de olika delarna av Jämtlandstriangeln.

Raststugorna längs med Jämtlandstriangeln

Raststugorna mellan fjällstationerna har vi sammanställt här, på samtliga raststugor finns nödtelefon om olyckan skulle vara framme.

Mellan Storulvån – Blåhammaren heter Ulvåtjärns raststuga

Mellan Blåhammaren – Sylarna heter Enkälen raststuga

Mellan Sylarna – Storulvån heter Spåjme

Resa till Jämtlandstriangeln

Till Jämtlandstriangeln kan du ta dig på många olika sätt. Vanligast är bilen men det går alldeles utmärkt att åka kollektivt med tåg också. Du åker då tåg till Duved och byter där till buss eller taxi den sista biten till Storulvåns fjällstation. Storulvån är den enda av fjällstationerna längs med Jämtlandstriangeln som går att nå med bilväg. Här har vi samlat mer info om att resa till Jämtlandstriangeln.