Springa Jämtlandstriangeln

För de flesta är det säkerligen tillräckligt utmanande att vandra de 47 kilometrarna som det är att ta sig från Storulvån via de två fjällstationerna Blåhammaren och Sylarna för att sedan återvända till Storulvån där triangeln sluts och turen avslutas.

Men om du tillhör de som älskar att springa och vill testa på att flerdagars tur i svenska fjällvärlden, då är Jämtlandstriangeln ett ypperligt resmål även för löpning.

Upplägg för att springa Jämtlandstriangeln på två dagar

Vårt upplägg grundar vi på egen erfarenhet och på en hel del känsla:) Du måste såklart känna av din egen uthållighet och sedan skapa ett bra upplägg som passar för din kropp och löparerfarenhet.

Dag 1 (långpass):

Börja dagen tidigt från Storulvån. Vi rekommenderar att du antingen bor i närheten dagen innan eller att ni tar nattåget till Duved för att vara på plats tidigt på förmiddagen. Från Storulvåns Fjällstation tar ni sikte på Blåhammaren där dagens lunch ska avnjutas (Här kan ni läsa mer om fjällstationerna). Det är 12 kilometer från Storulvån. Ha i beaktning att det tar betydligt längre tid att springa till fjälls än på fina platta löparspår ”hemma i stan”. Om du vanligtvis håller ca 6-minuterstempo tycker vi att du kan utgå ifrån att du håller ungefär 10-minuterstempo beroende på hur mycket du vill stanna och njuta av utsikt, fota och dricka fjällbäcksvatten:). Framme på Blåhammaren serverar de varm lunch av hög kvalitet och vi rekommenderar att du hänger in kläderna på tork under tiden ni äter.

Efter lunch bär det av mot Sylarna, eftermiddagen tur är 19 kilometer så det gäller att ni inte drar fötterna efter er. Men ta’t lugnt och försök ta er fram så att ni hinner till bastu och middag på Sylarna. Middagen och boende bör förbokas för att försäkra att de kan ta emot er enkelt och smidigt.

Dag 2

Efter en härlig kväll på Sylarna och en god natt sömn bär det av hemmet igen. Nu är det ”bara” 16 kilometer kvar till ni är tillbaka vid Storulvån. Denna del av leden går mestadels nedför vilket är tacksamt när man har tre mil i benen sen dag 1. Framme på Storulvån rekommenderar vi en varm dusch och lunch innan ni beger er hemåt.

Fördelar med att springa kontra vandra:

  • Om du vandrar de 47 kilometrarna så behöver du ta med dig en massa packning då du blir ute på leden längre tid
  • Vandrar du så behöver du laga mat ute, springer du enligt vårt förslag så hinner du fram så att du kan äta alla mål på stationerna.
  • I en tid när vi värdesätter vår tid högt kan det vara en stor fördel att vi hinner med turen på två dagar istället för tre
  • Slipper tunga kängor på fötterna
  • Får en mer fartfylld upplevelse
  • Som löpare längs med Jämtlandstriangeln finns stor chans till hejarop från vandrare vilket alltid är uppskattat och sällar utdelas vandrare emellan:)

Här kan du läsa om hur du reser till Jämtlandstriangeln.