Allt fler vill komma ut i naturen och vi som driver Jämtlandstriangeln.se ser ett ökat intresse bland människor som också vill prova på att tälta. Därför har vi samlat lite tips och tankar som kan vara bra att läsa när du förbereder dig för en tur kring Jämtlandstriangeln med tält.
Vi förutsätter i vår guide att du planerar att tälta under barmarkssäsongen. Ska du vintertälta råder lite annorlunda förutsättningar och det ställer ännu större krav på dig som ska tälta.
Kan man tälta vid Fjällstationerna kring Jämtlandstriangeln?
Jajamän. Det går fint. Fjällstationerna kring Jämtlandstriangeln drivs av STF (Svenska Turistföreningen). Om du väljer att tälta vid en fjällstationerna kan du betala en serviceavgift och då får du tillgång till den service som erbjuds, exempelvis dusch, bastu, toalett och kök för självhushåll.
Kan jag även äta middag på fjällstationerna?
Det går fint att boka middag också, det kräver att du förbokar via STF.
Är det tungt att bära all packning?
Du ska vara förberedd på att det är relativt ansträngande att fjällvandra jämfört med vandring i lättare terräng. Du behöver mer energi så ta med dig gott om mat, förbered dig väl och planera din packning. Här kan du läsa mer om att vandra Jämtlandstriangeln.
Finns det möjlighet att handla längs med leden?
Ja. Vid fjällstationerna finns små butiker som erbjuder de allra viktigaste förnödenheterna. Självklart är butikerna öppna även för dig som tältar. Men vi rekommenderar att du som tältar bär med dig mat för de dagar du planerar att vara ute. Man vet aldrig med vädret och orken, det kan innebära att ni kanske inte kommer fram till fjällstationerna den dagen ni planerat.
Allmänna tips för dig som vill tälta runt Jämtlandstriangeln
- Jämtlandstriangeln är en vandring över 47 kilometer som de flesta vandrar på 3 dagar, framförallt om man sover på fjällstationerna som ligger längs med leden. Du som vandrar och har med dig tält kan ju faktiskt lägga upp det som du vill.
- Du som tältar behöver inte gå hela vägen fram till Sylarnas fjällstation om du inte vill. De sista kilometrarna går man samma väg tillbaka så om ni inte behöver servicen som erbjuds på fjällstationen kan ni lika väl stanna innan och därmed korta vandringen några kilometer om ni vill.
- Investera i ett bra tält. För att tåla tuffa förhållanden på fjället rekommenderar vi starkt att ni investerar i ett tält av hög kvalitet, det kommer att göra turen betydligt mer njutbar. Ett bra tält med lite högre prislapp är ofta lättare att bära och dessutom håller det flera säsonger eller till och med generationer. Här kan du läsa mer fler tips om du ska köpa tält.
- Ta med karta, kompass och mobiltelefon. Det är inte säkert att du har mottagning hela vägen men viktigt att tänka på säkerheten och vara förberedd. Vill du ha kartan digitalt finns det flera appar där du kan ladda ner kartan så att du når den även utan mottagning.
Foto: Patrik Ragnarsson